Ademhaling is je schat

Zoals we de meeste onbewuste activiteiten in het lichaam vanzelfsprekend vinden, zo vinden we dat ook van de ademhaling. Als het toch automatisch plaatsvindt, waarom moeten we ons er dan mee bezighouden?

“DE JUISTE ADEMHALING IS JE SCHAT. HET IS DE SLEUTEL TOT EEN GEZOND & GELUKKIG LEVEN“

Veel mensen ademen niet goed. Doordat zij er nooit bewust op letten of voelen hoe hun ademhaling is, bestaat er een grote kans dat ze onbewust vaak een verkeerde ademhaling hebben.

Parasympatisch- en sympatisch zenuwstelsel

Veel spanningsklachten zie je terug in de ademhaling. Een diepe en langzame ademhaling bevordert het parasympathisch zenuwstelsel. Dit staat in verband met herstellen, ontspannen en kalmeren.

Tegenover het parasympatisch zenuwstelsel staat het sympatische zenuwstelsel. Ze worden ook weleens het ‘rempedaal’ en het ‘gaspedaal’ genoemd. Je sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd, zodra je in de ‘vecht- of vluchtmodus’ komt. Het zorgt ervoor dat je binnen een nanoseconde in actie kunt komen.

Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt juist voor rust en ontspanning. Het ‘gaspedaal’ en ‘rempedaal’ moeten goed op elkaar zijn afgestemd en moeten beiden even sterk zijn om elkaar in evenwicht te houden. Beide systemen werken automatisch: als het ene systeem actief is, is het andere in rust en omgekeerd. Ze zijn dus elkaars tegenpolen.

Als jij continu druk bent, veel onrust voelt en altijd maar doorgaat, blijf je maar op het gaspedaal drukken (sympatisch). Als je moeilijk kan ontspannen, zie je dat er een disbalans kan ontstaan tussen het parasympatisch en sympatisch zenuwstelsel. Dit leidt tot een verstoord evenwicht van het interne milieu.

Door dat gaspedaal veel te veel in te drukken, kan er een disbalans ontstaan in dit autonome zenuwstelsel. Wat veel ‘moderne’ ziektes veroorzaakt. De invloed van het sympathisch zenuwstelsel ten kosten van het parasympathisch zenuwstelsel is daarbij te groot.

Stress, angst, depressie, gespannen spieren, slaapproblemen, hartproblemen en hoge bloeddruk zijn veel voorkomende gevolgen.

Delen:

Bekijk ook:

Herprogrammering

Creëer nieuwe conditioneringen Echt heel simpel is het niet, maar ik kan het wel simpel uitleggen. Verplaats de prullenbak in je keuken en je loopt

Lezen »

Transformatie

Het leven op aarde is iets magisch, het lichaam met al zijn functies is niet te bevatten, in onze slaap dromen we, gaan we naar

Lezen »