De basis – Beweging

Bewegen is gezond. Je leest het overal en jij weet dat vast ook wel. Maar toch blijft genoeg beweging voor velen een lastige uitdaging. Hoe kan je nou die switch maken naar meer beweging, zodat je het veel gemakkelijker gaat toepassen in je dagelijkse leven en dat het fijn is? Bewegen vanuit liefde voor je lijf is the key. En hoe liever jij voor je lichaam bent, hoe liever het voor jou kan zijn. ♡

Want eerlijk is eerlijk, als je klachten krijgt, denk je al gauw: mijn lichaam laat me in de steek, maar is dat zo? Laat jíj niet je lichaam in de steek? Zelf heb ik de verantwoording destijds bij mezelf neergelegd, want mijn lichaam liet mij pas in de steek, nadat ik het in de steek had gelaten.

Beweging is goed voor heel veel, zoals stressvermindering, je slaapkwaliteit verbeterd, het geeft energie, het maakt geluksstofjes aan en we worden er positiever van.

Beweging is ook essentieel voor je lymfestelsel. Je kunt je lymfestelsel zien als een soort riolering/afvalverwerking van je lichaam. Het loopt parallel aan je bloedvatenstelsel door je hele lichaam heen. Het verschil tussen je bloedvaten en lymfevaten: je bloedvaten vervoeren via het bloed voedingsstoffen die naar je weefsels en cellen worden gebracht. Je lymfevaten vervoeren en verwerken via het lymfevocht (een kleurloze vloeistof) afvalstoffen en ziekteverwekkers, zodat deze kunnen worden afgevoerd. Beweging is essentieel voor het doorpompen van het lymfevocht.

Je lymfestelsel wil héél graag dat jij ieder uur even beweegt, al is het maar een paar minuutjes! Ongemerkt, zeker als je een kantoorbaan hebt, zit je vaak te veel uren achter elkaar stil. Zelfs ik had daar ook een handje van, terwijl ik me er al zo bewust van was dat beweging nodig is. Ik ben iemand die uit enthousiasme heel graag door en door wil gaan. Klinkt op zich leuk, positief en vrolijk, maar het is niet prettig voor mijn lichaam.

Omdat gezond gaan leven zoveel makkelijker wordt, als je het vanuit de liefde voor je lichaam gaat doen, komt-ie hier dus nog een keer: probeer liefde, liefde en liefde voor je lichaam voelen, dan zal je vast meer moeite gaan doen om het patroon van minder bewegen te veranderen naar meer bewegen. En zoals je kunt lezen bij Bewust brein, als je wilt, kun je jezelf opnieuw conditioneren.

Nieuwe conditioneringen om van passief (onbewust) naar meer actief (bewust) te gaan

Om je te inspireren nieuwe conditioneringen aan te maken en om van passief naar meer actief te gaan, kun je kijken naar ‘Elk uur MOVE’ (Micro Oefeningen Voor Energie).

Wat zijn micro oefeningen? Het zijn niets anders dan superkorte (kracht)oefeningen die je gedurende de dag doet. Gewoon tussen de bedrijven door. Ik ben helemaal fan! Het maakt me echt gelukkiger en energieker. Als ik hele dagen laptop werk heb, is beweging tussendoor juist extra goed. Heb ik een drukke (gezins)dag, is het juist weer heel goed om ieder uur even bewust een minuut rustig in- en uit te ademen. Elk uur een micro oefening doen, helpt je enorm bij het verhogen van je bewustwording om daadwerkelijk meer tussendoor te gaan bewegen of even stil te staan om een paar keer diep en langzaam in te ademen.

Conditie

Als je een goede conditie hebt, is dat superfijn! Je voelt je fitter, zelfverzekerder en je bent niet direct moe als je even naar het einde van de straat moet rennen. Als je met je kinderen of kleinkinderen een balletje wilt trappen, is het toch super dat je niet direct buiten adem bent? Een goede conditie is goed voor je longcapaciteit, verlaagt je risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of een hartaanval.

Om je conditie te verbeteren, moet je wel wat doen, uiteraard. Zoek een sport die je leuk vindt en train je uithoudingsvermogen. Zelf ren ik bijna dagelijks in ieder geval een rondje van bijna 3 km met tussendoor soms een sprintje. Doordat ik de lat heel laag leg, is dit iets wat ik goed vol kan houden.

Hou je het liever bij wandelen? Kijk dan eens of je stukken tussendoor kan snelwandelen. Je zal merken dat je iets extra’s aan je conditie doet op dat moment en dat je het warmer krijgt.

Elke bewegingsactiviteit die je doet is er één. Wees eerlijk en lief (het codewoord, haha) voor jezelf, maar niet té lief. Een rondje wandelen als je de hele avond op de bank hebt gelegen (lief), is altijd natuurlijk altijd beter dan geen rondje wandelen (te lief).

Dus, wees lief voor jezelf, maar maak je er niet te makkelijk vanaf.

Stretching

Stretching vind ik zelf ook een hele belangrijke vorm van beweging, want het houdt je soepel. Hoe ouder je wordt, hoe stijver je spieren. Hoe meer je rek- en strekoefeningen doet, hoe fitter en flexibeler je lijf blijft. Hoe fitter en flexibeler je lijf is, hoe jonger je je voelt. Magisch, toch?

Maar, kies je voor ‘gemak’ en doe je het niet, of kies je er voor om je lichaam wel te helpen soepel en lenig te blijven? It’s up to you.

Yoga en Pilates, heerlijk als je jezelf eraan toegegeven hebt en dit een onderdeel is geworden van je wekelijkse ritme. Je stretcht en traint er heel je lijf mee en het geeft je tegelijkertijd ook heel veel rust in je hoofd. Geen yoga of Pilates? Doe dan gewoon dagelijks wat rek- en strekoefeningen, want zelfs dát geeft al hele fijne resultaten!

Kracht

Spiermassa opbouwen en onderhouden is ook een belangrijke peiler voor een goede hormoonbalans. Je hebt echte fanatiekelingen die uren sporten, maar voor een goede hormoonbalans kan je het beter rustiger aan doen en maximaal 45 min. per dag?? trainen. Krachttraining zorgt voor een goede boost voor je hormoonbalans. Toch is serieuze krachttraining echt maatwerk en is het juist voor sommige helemaal niet verstandig om (hard) zonder coach te gaan trainen. Als jij bijvoorbeeld tegen een burn-out aanzit, is het veel beter om eerst je bijnieren meer rust te geven, in plaats van de stress van hard trainen.

Krachttraining en insuline (suiker)

Heb jij last van bloedsuikerschommelingen, snaaibuien, vermoeidheid en een energiedip na de maaltijden? Kom je snel aan op en boven je heupen (de beruchte lovehandles)? Dit kan allemaal duiden op insuline-ongevoeligheid. Enkele weken krachtoefeningen doen, heeft al een positieve invloed hierop. Korte intensieve trainingen zullen de insulinegevoeligheid namelijk verbeteren. Een goede reden om wat meer naar de sportschool te gaan.

Bij korte en intensieve trainingen beïnvloedt je je testosteron en groeihormoon positief. Door kort te trainen, zorg je er ook voor dat het stresshormoon cortisol laag blijft. Want train je te lang, dan zorgt de cortisolaanmaak voor meer insuline-ongevoeligheid. Hoe meer je je spierhormonen stimuleert tijdens je training, hoe meer je insulineniveau verbetert. Ook de spiermassa zelf zorgt voor meer insulinereceptoren, heel fijn dus, omdat insuline dan weer gemakkelijker kan worden opgenomen.

Te veel en te lang trainen heeft een negatieve invloed op de vetopslag (te veel cortisol → te hoge bloedsuiker), op je energie, motivatie en vooruitgang in trainen. Wat eten en goed drinken na de training is goed voor het beperken van de cortisol. Overtraining heeft ook een negatieve invloed op het schildklierhormoon, wat je kan vergelijken met te weinig calorieën en koolhydraten eten. Beiden zorgen ervoor dat je stofwisseling afneemt.

Delen:

Bekijk ook:

Conditie

Als je een goede conditie hebt is dat super fijn! Je voelt je fitter, zelfverzekerder en bent niet direct moe als je even naar het

Lezen »

Stretching

Stretching vind ik zelf ook een hele belangrijke vorm van beweging. Het houdt je soepel en werkt heel goed tegen stijfheid. Hoe ouder je wordt,

Lezen »

Kracht

Spiermassa opbouwen en onderhouden is ook een belangrijke peiler voor een goede hormoonbalans. Je hebt de echte fanatiekelingen die uren sporten, maar voor een goede

Lezen »