Cyclus love

Leer meer te leven volgens je cyclus!

In de loop der jaren ben ik me er steeds meer bewust van geworden van alles rondom de vrouwelijke cyclus. Ik heb vele inzichten gehad, waar wij vrouwen heel veel aan kunnen hebben!

Voor de mannen heb ik een e-book geschreven, zodat ze eens kunnen lezen wat zo’n cyclus elke maand weer voor ons vrouwenlichaam betekent en wat het met ons doet. We zijn geen onaardige wezentjes, maar onze homoontjes kunnen uit balans zijn, wat ons gedrag gigantisch bepaald. Het is zo fijn als mannen het een beetje snappen en (meer) begrip kunnen hebben voor de verschillende fases. En ook voor hen is er misschien wel werk aan de winkel, want ook zíj kunnen hormonen hebben die uit balans zijn.

Ik schreef al in de eerste zin: leer meer te leven volgens je cyclus. Elke cyclus kent vier fases en ik leg het hieronder uit door ze te vergelijken met de vier seizoenen, zodat je snel dat aha gevoel krijgt en er iets mee kan gaan doen. Iets meer kennis over deze maandelijkse terugkerende fases, kan je veel positieve veranderingen opleveren. En aangezien we ongeveer 450 cyclussen hebben in ons leven, is dit wel iets waar we even bewust bij stil mogen staan. ♡

Dag 1 – 5: Weinig hormonen in je lichaam aanwezig (menstruatiefase).

Zie deze fase als de wintertijd in de natuur.

Fase 1 is de dag waarop je menstruatie begint en het is het begin van je cyclus. De menstruatie duurt ongeveer vijf dagen. Geef je lichaam tijdens deze fase wat meer rust en tijd. Doe veel ontspannende activiteiten: ga lekker in een warm bad, lees dat boek, wat al zolang op je ligt te wachten, ga wandelen in de natuur, doe een extra lesje (online) yoga en ga vooral even in de chillstand deze dagen. Misschien moet je even wennen aan het niksen, maar juist door de rust en doordat je luistert naar je lichaam, gaat er van alles in je borrelen om dan ineens die volle levensenergie te voelen in de volgende fase.

Dag 5 – 14 Hormoon oestrogeen neemt toe.

Na de winter komt alles weer tot bloei en genieten we van de lente en de zomer!

Het oestrogeen stijgt deze week flink, wat er voor zorgt dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt om het in gereedheid te brengen voor een eventuele innesteling van een bevruchte eicel. We voelen ons energiek, hebben zin in nieuwe dingen, proppen onze agenda snel te vol met allerlei leuke sociale dingen, je emoties zijn stabieler en onzekerheid kan ineens plaatsmaken voor meer zelfvertrouwen.

Maak hier dan ook gebruik van en doe succeservaringen op. Begin die ene sportles die je zo graag wilt doen, maar waarvan je denkt dat het misschien te zwaar voor je is of begin eindelijk aan dat nieuwe project wat al zo lang op de plank ligt.

Aan het eind van deze fase zit je in je vruchtbare periode. Niet alleen vruchtbaar omdat er een eitje vrijkomt dat mogelijk bevrucht kan worden, maar ook vruchtbaar op veel andere vlakken: in je relatie met anderen, op je werk, je libido is hoog, je hebt meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je barst op dit moment van de energie, dus zet er een tandje, en een paar extra kilo’s, bij tijdens je krachttraining en daag jezelf meer uit.

En geniet vooral van die power en fijne energie in deze fase, want voor je het weet is de herfst aangebroken.

Ongeveer op dag 14 is de eisprong.

Dag 14 – 19 Hormoon oestrogeen daalt en progesteron neemt toe.

Het is herfst. De hormoonveranderingen in het lichaam (oestrogeen daalt, progesteron stijgt) tijdens deze periode, kan zorgen voor een omslag in je lijf, maar meestal voelen we ons aan het begin van deze herfstfase nog best kalm, positief en energiek, maar het kan ook zijn dat je in deze week ineens last hebt van snaaibuien en chagrijnige gevoelens.

Dag 20 – 28 Hormoon oestrogeen daalt flink en progesteron neemt ook af.

Het is echt herfst nu. Het gaat meer regenen en af en toe is het guur weer of het stormt.

Omdat het lichaam minder oestrogeen en progesteron aanmaakt tijdens deze fase, kunnen sommige vrouwen last krijgen van hormonale PMS-klachten. Tijdens deze premenstruele week kan je je neerslachtig voelen, sneller geïrriteerd zijn, hoofdpijn hebben en je minder fit voelen. En net zoals een fikse regenbui in de herfst heel normaal is, zo breekt een huilbui ook sneller door. Je keert wat sneller in jezelf en je concentratie wordt minder.

Dit is een mooie fase om meer stil te staan en te werken aan je persoonlijke groei, door bijvoorbeeld naar meditaties over dit onderwerp te luisteren. Je voelt vaak wat dieper en je laat meer (oude) emoties toe. Laat het maar gebeuren, dat lucht op. Durf je emotie ook te delen met je partner en laat hem er voor je zijn. Voor de mannen: luister, luister, luister. Mijn magische zin is: delen is helen, wat zo is het echt!

Ik hoop dat bovenstaand verhaal je helpt om het makkelijker te maken te leven met de verschillende fases waar je lichaam maandelijks doorheen gaat én dat je er ook op een mooie manier gebruik van kan maken.

De klachten die je in bovenstaande tekst leest, kunnen in lichte mate aanwezig zijn. Maar als je er echt last van hebt, is er hoogst waarschijnlijk een disbalans in je hormoonhuishouding. Schuif dan je klachten niet allemaal op je cyclus af, maar zie het als een teken dat er werk aan de winkel is.

Aan de slag? Bestel het boek ‘Je kan alleen maar winnen‘, waarin ik je stap voor stap meeneem naar een gezonde, pure, hormoonproof levensstijl met minder (hormonale) klachten.

Vanaf omstreeks juni 2021 is het ook mogelijk een persoonlijk consult in te plannen, zodat we samen naar je klachten/uitdagingen kunnen kijken.

Nu hulp nodig? Je mag contact met me opnemen, zodat ik je direct wat tips kan geven en je een goede hormooncoach kan adviseren.

Dit mooi gedichtje wil ik je niet onthouden. Ik denk dat het goed verwoordt hoe veel vrouwen, en gevoelige mannen, zich soms voelen.

♡♡♡

Delen:

Bekijk ook:

Geluksstofjes

Geluksstofjes aanmaken? Jazeker, dat kan. Je kunt namelijk zelf de aanmaak van deze gelukshormonen positief beïnvloeden. De vier belangrijke gelukshormonen zijn serotonine, dopamine, endorfine en

Lezen »

De basis – Hormonen

Hormonen, iedereen weet dat het stofjes in je lichaam zijn. Iedereen weet dat een vrouw vooral rond haar menstruatie (en menopauze! :-)) last kan hebben

Lezen »

Hormonen in balans

Hormonale klachten ontstaan altijd door een disbalans. Er is helaas geen magic pil die je van je hormonale klachten afhelpt. Het is wel iets waar

Lezen »