Bewust brein & conditionering

Verbeter de conditionering en prestaties van je brein en zet geweldige stappen die je nooit meer terug wilt zetten.

In de loop van miljoenen jaren zijn er drie soorten breinen ontstaan:

Het oerbrein / reptielenbrein

Diep in de hersenen, zit ons oudste gedeelte van het brein. Het is alleen maar gericht op overleven en voortplanten. Denk bijvoorbeeld aan het zorgen voor voeding, ademhaling en je hartslag. Dit reptielenbrein denkt niet na en kan ook niks onthouden, het reageert volledig automatisch en onbewust.

Het emotionele brein / lymbisch brein

Het tweede brein is ook een heel oud gedeelte en omvat alles wat met emotie en gevoel te maken heeft. Het lymbisch systeem zorgt er bijvoorbeeld voor dat je plezier beleefd aan seks en voeding. Je ervaart positieve gevoelens als liefde en genegenheid. Doordat dit brein onder andere dopamine (een geluksstofje) aanmaakt tijdens een knuffel, stimuleert het daarom ook sociaal gedrag. Het limbisch systeem zorgt er ook voor dat je gebeurtenissen onthoudt, zodat je ze kan herhalen of vermijden. Plezierige dingen wil het lymbische brein dan graag herhalen (eten, slapen, lachen, knuffelen, strelen..) terwijl het onplezierige zaken zoveel mogelijk wil vermijden (pijn, verdriet, confrontaties). Dit brein denkt op korte termijn. Daarom stellen wij verplichtingen uit, maar sluiten wij ook leningen af bij banken. Het wil zich vooral NU fijn voelen.

Het rationele brein / neocortex

In de loop van miljoenen jaren heeft er zich bij de mens een nieuwe laag hersenen gevormd, de neocortex. Hierin zit je gezonde verstand, je rationaliteit en nuchterheid. Wij als mensen hebben het vermogen om logisch te denken, nieuwe kennis op te doen, ons eigen gedrag te observeren, meer creativiteit te ontwikkelen en het vermogen om problemen te analyseren en op te lossen.

Nu kan het zijn dat er verstoringen zijn in het emotionele brein (A). Die verstoringen komen vaak door pijnlijke ervaringen of trauma’s, zoals angst, stress, onzekerheden, wantrouwen, depressie, boze buien en eetbuien. Bewust “herprogrammeren” is dan noodzakelijk, zodat het wordt afgestemd op het heden en niet langer reageert op zaken uit het verleden.

Nu kan zijn dat je het vermogen hebt ontwikkeld om verstandelijk goed om te kunnen gaan met je emoties. Heel zwart/wit gezegd door stoer en sterk te zijn. Je hebt aangeleerd gekregen of jezelf aangeleerd om geen of veel minder emoties te tonen (B). Als je hier zo ‘goed’ in bent geworden, dan verlies je uiteindelijk het contact met je emotionele brein. Je gaat dan vooral rationele beslissingen nemen die misschien wel te ver af staan van waar je behoeften en verlangens werkelijk liggen, je komt meer van jezelf af te staan en je zal telkens twijfelen, omdat je vanuit je verstand moet beslissen en niet meer voelt wat je buik je vertelt en waar je hart blij van wordt.

Door deze scheiding tussen het emotionele en verstandelijke brein, kunnen zelfs de kleinste alarmsignalen van het lichaam vaak niet meer worden waargenomen. Je krijgt niet de juiste voeding binnen, je kan niet goed je rust bewaken, je gaat te gemakkelijk over je grenzen heen, wat kan leiden tot problemen, zoals gezondheidskwaaltjes, ziekte, overspannenheid of burn-out.

Als je last hebt van emotionele storingen (A) of als je te ver van je gevoel af bent komen te staan (B), is het van belang dat het verstandelijke en het emotionele brein met elkaar gaan samenwerken en weer op elkaar gaan aansluiten.

Je emotionele brein geeft je energie en richting, terwijl je verstandelijke brein zorgt voor de uitvoering en de rationaliteit.

Je leven wordt rustiger, je voelt je meer tevreden over jezelf, vreedzamer, je voelt compassie voor jezelf en de ander, je volgt je intenties en je intuïtie.

De hersenen hebben de kwaliteit en het aangeboren vermogen om deze samenwerking te bereiken.

Het is misschien moeilijk te geloven, maar jouw hersenen kan je “herprogrammeren”, om vervolgens met nieuwe conditioneringen verder te leven.

De hersenen hebben de kwaliteit en zijn aangeboren met het vermogen om deze samenwerking te bereiken.
Onze hersenen zijn neuroplastisch (beïnvloedbaar) en ze kunnen altijd alles leren, ze kunnen veranderen van je eerste tot je laatste dag.

Het is zo gaaf als je er echt bewust van gaat worden welke paden er zijn aangelegd in je brein en hoe je nieuwe paden maakt. Er zijn paden gevormd vanaf je geboorte tot nu. Als je een baby bent, ben je afhankelijk van de mensen om je heen. Je ouders natuurlijk, maar ook je verdere omgeving om je heen: je oppas, je juf, je vriendjes etc. Jíj kan dan zelf natuurlijk nog niet bewust bepalen welke paden je wel en welke paden je niet wilt aanleggen in je brein. Geheel onbewust gebeurd dat dus. En zo kunnen er dus wegen zijn aangelegd waar je zelf eigenlijk helemaal niet heel blij mee bent of waar je zelfs heel erg veel last van hebt.

Omdat je tot nu toe niet (bewust) wist dat je deze paden niet meer hóeft te nemen (maar een nieuw pad kan aanleggen in je brein), heb je deze route met overtuigingen elke keer voor lief genomen. Ze zitten behoorlijk vastgeroest. De paden met bepaalde overtuigingen die er gedurende al jouw jaren zijn aangelegd, zijn bijvoorbeeld: “Ben ik wel goed genoeg?”, “Hoor ik er wel bij?”, “Dat lukt mij nooit.”, “Ik kan dat niet.”, “Ik ben gewoon heel perfectionistisch.” en vul zelf jouw eigen zinnen maar in. Dit zijn zinnen geworden waarvan jij dénkt dat dit vaststaande gegevens zijn, die je niet of nauwelijks kunt veranderen.

Al deze paadjes die aangelegd zijn, heb jij onbewust geaccepteerd en deze routes kies je (onbewust) nog steeds. Of je nu 19, 30 of 50 jaar bent, je ontdekt nu dat je je eigen brein kan beïnvloeden naar hoe jij het wilt. Je hebt nu de wijsheid en het inzicht gekregen dat je je eigen brein kan resetten en herprogrammeren door bepaalde paden niet meer te nemen en persoonlijk te groeien door nieuwe paden aan te leggen. Hoe gaaf is dat! Het is heel fijn en helpend en soms ook echt nodig om meer hulp te krijgen bij dit veranderingsproces door middel van traumaverwerking zoals bijvoorbeeld EMDR, hypnose sessies en regressietherapie.

Creëer nieuwe conditioneringen

Echt heel simpel is het niet, maar ik kan het wel simpel uitleggen. Verplaats de prullenbak in je keuken en je loopt de eerste keren iedere keer naar de plek waar hij altijd stond. Doordat hij er niet meer staat, word je gedwongen om naar de nieuwe plek toe te lopen. Je conditionering verandert langzaam. Na een paar keer bedenk je al voordat je bij de oude plek van de prullenbak aankomt, dat hij ergens anders staat. Na een tijdje is de nieuwe plek van de prullenbak weer opnieuw in je systeem geconditioneerd.

En precies zo werkt het eigenlijk ook voor je gedachten en voor de aanleg van nieuwe paden in je hersenen. Nu is het allemaal best ingewikkeld om nieuwe paden aan te leggen in je brein, want ons brein denkt in eerste instantie vaak op de korte termijn.

Liever nu fijn en morgen pijn

Delen:

Bekijk ook:

De basis

Wordt de beste versie van jezelf! Het geluk zit in jezelf, zoek jij bijvoorbeeld continu de gezelligheid en de drukte om je heen op, heb

Lezen »

Herprogrammering

Creëer nieuwe conditioneringen Echt heel simpel is het niet, maar ik kan het wel simpel uitleggen. Verplaats de prullenbak in je keuken en je loopt

Lezen »

Transformatie

Het leven op aarde is iets magisch, het lichaam met al zijn functies is niet te bevatten, in onze slaap dromen we, gaan we naar

Lezen »