Geluksstofjes

Geluksstofjes aanmaken? Jazeker, dat kan. Je kunt namelijk zelf de aanmaak van deze gelukshormonen positief beïnvloeden.

De vier belangrijke gelukshormonen zijn serotonine, dopamine, endorfine en oxytocine en ik ga ze hieronder één voor één bespreken.

Serotonine

Serotonine speelt een zeer belangrijke rol bij ons goed voelen. Serotonine zorgt ervoor dat we lekker in ons vel zitten en socialer zijn. 90% van de serotonine wordt aangemaakt in onze darmen. De juiste zorg voor gezonde darmen is veel belangrijker dan je misschien denkt.

Dopamine

Dopamine noemen we ook wel het genotshormoon en het speelt een rol in ons beloningssysteem. Door dopamine blijven we extra gemotiveerd. Het zorgt voor motivatie door na het halen van ons doel ons een heerlijk genots-en geluksgevoel te geven.

Endorfine

Endorfine is een hormoon wat we niet willen missen in ons lichaam, omdat het pijnstillende eigenschappen heeft. Endorfine maakt je niet per se gelukkig, maar het zorgt er wel voor dat je minder pijn hebt bij het halen van een doel. Denk aan een bevalling of een sportprestatie.

Oxytocine

Oxytocine is misschien wel het bekendste happyhormoontje. Het wordt ook vaak het knuffelhormoon genoemd. Door middel van aanraking, maar zelfs ook door oogcontact, maak je dit heerlijke hormoon aan en vermindert je stressgevoel.

Neem je eigen leiderschap over deze gelukshormonen, want je kunt ze namelijk zelf heel goed positief beïnvloeden!

Volg deze simpele tips vandaag nog op en geef je gelukshormonen elke dag een boost:

  • Ga bewegen. Gegarandeerd een snelle manier voor een portie extra gelukshormonen in je lichaam! Wandelen, fietsen, touwtje springen, whatever, bewegen is belangrijk. Hou het vol. Geen tijd? Ga met je collega’s (of alleen) in je pauze lekker aan de wandel.
  • Zoek de natuur op. Doe je dagelijkse portie beweging buiten of ga eens wat vaker heerlijk picknicken.
  • Zorg voor een goed slaapritme. Er is niets zo verstorend voor je happy hormonen, als een oververmoeid lijf. Lees hier meer over goed slapen.
  • Laat je masseren of geef jezelf een massage en maak gebruik van hulpmiddelen (tips vind je hier).
  • Knuffelen maar! Knuffel met je huisdier of knuffel met je partner, vriend, vriendin, je kind of kleinkind.
  • Train jezelf om dankbaarheid voelen. Luister bijvoorbeeld elke dag naar deze korte dankbaarheidsoefening van Michael Pilarczyk. Als je je dan somber voelt, zal het je makkelijker afgaan om aan een mooi moment terug te denken en je weer net zo fijn te voelen. ♡
  • Wees creatief; schilder, teken of schrijf.
  • Zing mee met je favo muziek of zing gewoon lekker je eigen lied. ♪
  • Breng tijd door met de mensen van wie je houdt en waar je helemaal jezelf kan zijn.
  • En nog een héle belangrijke: lach! Verplicht jezelf om een glimlach op te zetten. Je zal ervaren dat je je dan minder somber voelt. Lach naar jezelf in de spiegel, lach naar de mensen die je tegenkomt op straat. Kijk ook eens naar feelgood filmpjes op YouTube. Mijn zoontje keek, toen hij heel jong was, al naar schaterlachende baby’s. Dat toverde altijd een big smile op zijn gezicht. Zo werkt dit ook voor ons. Kijk maar eens naar zijn favoriete filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=5Q5R_a86vYA

Delen:

Bekijk ook:

De basis – Hormonen

Hormonen, iedereen weet dat het stofjes in je lichaam zijn. Iedereen weet dat een vrouw vooral rond haar menstruatie (en menopauze! :-)) last kan hebben

Lezen »

Hormonen in balans

Hormonale klachten ontstaan altijd door een disbalans. Er is helaas geen magic pil die je van je hormonale klachten afhelpt. Het is wel iets waar

Lezen »

Cyclus love

Leer meer te leven volgens je cyclus! In de loop der jaren ben ik me er steeds meer bewust van geworden van alles rondom de

Lezen »