Ontgiften

Het verwijderen van toxinen uit je hersenen en lichaam

In de huidige westerse maatschappij lopen de meeste mensen met allerlei toxinen in hun lichaam rond. Wees je bewust van de noodzaak dat het ontgiften van deze schadelijke toxines een essentieel onderdeel is voor de gezondheid van onze hersenen. We maken het de lever soms erg moeilijk: we drinken alcohol, slikken medicatie, en zware metalen, zoals kwik, aluminium, koper, lood, nikkel en cadmium kunnen op vele manieren ongemerkt ons lichaam binnendringen.

Maar ook luchtverontreiniging, pesticiden, plastic, schoonmaakmiddelen en dioxinen leveren hun toxische bijdrage aan ons lichaam. Toxinen zijn een bedreiging voor je gezondheid en beschadigen niet alleen je lever, maar ook je darmen, hersenen en je centrale zenuwstelsel. Het verzwakt je immuunsysteem, waardoor verscheidene ziekten eerder de kans krijgen.

Het is niet alleen maar de vervuiling, maar ook diëten, jojo-en en het continu blootstaan aan allerlei prikkels wat ervoor zorgt dat we afvalstoffen moeilijk kwijtraken.

Het is dus noodzakelijk om je bewust te zijn dat je je hersenen en je lichaam moet helpen ontgiften van deze schadelijke toxines.

 • Een heel belangrijke ontgifter is ontspanning en goed slapen. Misschien denk je als je dit leest: ja, dat weet toch iedereen dat slapen nodig is. Maar geloof me, er zijn zoveel mensen die te weinig slapen. Ik heb zelf jarenlang te korte nachten gemaakt, terwijl ik al met gezonde voeding, sport etc. bezig was. Ik vind dit zó’n belangrijk onderwerp. Mensen, wordt alsjeblieft ‘wakker’; zorg voor een goede slaap.

  Slaap is de meest voor de hand liggende manier om onze hersenen aan te moedigen neurotoxinen en afvaleiwitten te verwijderen. Het is echter niet zomaar slaap; we hebben het hier over de diepe slaap. Je hebt namelijk twee verschillende slaapfasen: de diepe slaap (non REM-slaap) en de droomslaap (REM-slaap).

  Tijdens de diepe slaap adem je rustig en wordt onder andere het afvalverwijderingsproces van de hersenen, het zogenoemde glymfatisch systeem, actief. (lees hier meer over slaap en de slaapcyclus.

  Het internet staat er vol van: artikelen en blogs hoe je beter kunt slapen. Pak het bij de wortel aan. Zorg voor gezonde voeding, ontspanning, stressreductie, beweging en gezonde buitenlucht. Het kan zo maar zijn dat je mineraaltekorten hebt, zoals een gebrek aan magnesium. Magnesium Tauraat of bysglycinaat zijn zeer belangrijk voor een betere slaap. Lees hier meer over welke supplementen ik adviseer.

  HET IS DE TAAK VAN JE LICHAAM OM JE GEZOND & FIT TE HOUDEN
  HET IS JOUW TAAK OM HET DAARBIJ TE HELPEN

  Ik hoop dan ook heel erg dat je in staat kunt zijn om jezelf nieuwe patronen aan te leren. Help je lichaam en ga (op alle vlakken, dus ook qua slaap) goed voor hem zorgen ♡

Nog meer tips bij het ondersteunen van het ontgiften van jezelf:

 • Bewust ademen
  Los van het feit dat een juiste ademhaling essentieel is voor een hoog energieniveau en vitaliteit, reguleert je ademhaling ook je lymfevatenstelsel dat afval- en gifstoffen afvoert. Zie het lymfesysteem als de riolering van je lichaam. Het bloed wordt rondgepompt door het hart, maar het lymfevatenstelsel wordt alleen geactiveerd door diepe ademhaling en spierbeweging. Er zijn veel verschillende technieken om aan je ademhaling te werken. Zie voor meer info en tips Ademhaling is je schat.

 • Een effectieve manier om je lichaam te helpen ontgiften is om direct na het opstaan 2 glazen lauw water te drinken (het liefst met één keer het sap van een halve citroen erin). Dit is vooral effectief voor het reinigen van je lever, die in jouw slaap zijn best doet om gifstoffen te verzamelen en uit je lichaam te verwijderen. Als je opstaat kan je lichaam met het (citroen)water gehydrateerd en schoongespoeld worden. Geef je lever daarna een halfuur de tijd en ga dan pas ontbijten.

Om nog een stapje verder te gaan, zijn er een aantal voedingsmiddelen die bijdragen aan het ontgiften van je lichaam:

 • Spirulinapoeder
 • Gerstegrasextractpoeder
 • Atlantische dulse
 • Wilde bosbessen
 • Koriander

  → Zelf neem ik een paar keer per week een smoothie van bovenstaande ingrediënten, hier doe ik dan nog een banaan doorheen om hem lekkerder te maken.

 • Eet knoflook. Je kan het zien als een natuurlijke antibiotica en is één van de meest krachtige manieren om de toxines en bacteriën in je darmen op te schonen.

 • Laat je masseren
  Massage verwijdert afvalstoffen, doordat de bloedcirculatie en de lymfevaten worden geactiveerd, kunnen afvalstoffen het lichaam sneller verlaten. 

  Massage verbetert de bloedcirculatie, het activeert de bloedsomloop. Hierdoor krijgen de spieren, organen, botten en huid meer verse voedingsstoffen. Tevens wordt de bloeddruk genormaliseerd door een massage.

  Massage is één van de krachtigste helingsmethoden en het maakt je gelukkiger. De stoffen serotonine, oxytocine en endorfine komen bijvoorbeeld vrij tijdens een massage. Dit worden ook wel de gelukshormonen genoemd, welke ervoor zorgen dat je je blij, gelukzalig en zorgeloos voelt. Tevens kun je pijn beter verdragen door deze stoffen.

  Bijkomend voordeel is ook dat je na een massage altijd heerlijk diep kunt slapen! Dit komt door deltagolven in de hersenen die tijdens een massage aangemaakt worden. Een belangrijk voordeel dus om regelmatig gebruik te maken van een massage! Massage kan je ook thuis doen door elkaar lekker te masseren of doe een zelfmassage en maak gebruik van hulpmiddelen:

  Geef jezelf bijvoorbeeld een hoofdmassage. Maak cirkelvormige massagebewegingen op de hoofdhuid en gebruik een hoofdmassage-spin.

  Voor ontspanning van je nek en schouders kun je bijvoorbeeld één van deze massagekussens aanschaffen: Massagekussen of massagekussen met infrarood licht. Nekmoeheid wordt opgelost en het vermindert ook nog eens angst en stress.  

  Wij hebben thuis de hoofdmassagespin en die wordt regelmatig lekker gebruikt. Ook de massagehandschoen van Flowee is lekker. Je kunt het bij elkaar doen of bij jezelf (voor kids ook fijn) over je benen, armen en schouders bijvoorbeeld. Nadeel is dat hij heel koud is op je blote lijf!

 • Infraroodsauna
  Het infrarode licht helpt verrassend goed bij het ontgiften. De straling dringt diep je lichaam binnen. Infrarood warmte verwijdt de bloed- en haarvaten en zorgt voor toename van het zuurstofgehalte in het bloed wat weer naar de spieren en gewrichten gaat. Het opent huidporiën en zorgt zo voor de verwijdering van gifstoffen die in de huid zitten. Het kan ook pijntjes en kwaaltjes doen laten verdwijnen.

 • Trampoline springen
  Je had het misschien niet verwacht, maar trampolinespringen ontgift je lichaam 😊 Schaf bijvoorbeeld een kleine trampoline aan of zet een grote in je tuin. Tip: check marktplaats. Tien minuutjes springen op de trampoline is al voldoende om je lymfestelsel te activeren en toxische stoffen uit je lichaam af te voeren! En bovendien is springen ook nog eens heel erg leuk en haalt het kind in je naar boven.

Het verwijderen van zware metalen uit je lichaam is helend en helpend voor een goede gezondheid.

Delen:

Bekijk ook:

Herprogrammering

Creëer nieuwe conditioneringen Echt heel simpel is het niet, maar ik kan het wel simpel uitleggen. Verplaats de prullenbak in je keuken en je loopt

Lezen »

Transformatie

Het leven op aarde is iets magisch, het lichaam met al zijn functies is niet te bevatten, in onze slaap dromen we, gaan we naar

Lezen »