Terug

Darmen, je eerste(!?) brein

Sinds een tijdje wordt de buik ook wel ons ‘tweede brein’ genoemd. Net als in de hersenen bevat het spijsverteringskanaal miljoenen neuronen. Alle neuronen van het spijsverteringsstelsel en de hersenen samen, communiceren voortdurend met elkaar. Deze voortdurende overdracht tussen de hersenen en de emoties werkt door op de ingewanden. Denk maar eens aan je buik die kan reageren als je angstig of gestrest bent. Degeneratieve ziekten zoals Parkinson hebben mogelijk een oorzaak in onze buik.

Onze darmen zijn dus niet zomaar een kanaal waar voedsel doorheen gaat. Ze bevatten meer dan 100 miljoen neuronen, scheiden een kleine 20 neurotransmitters uit die identiek zijn aan die uit onze hersenen en bevatten een indrukwekkend aantal bacteriën, meer dan 100.000 miljard, die we onze darmflora noemen. Deze darmflora speelt een hoofdrol in ons welzijn en onze gezondheid. Daarom is het zo’n ontzettend belangrijk instrument om het grote orkest goed te laten spelen.

Wanneer de darmbacteriën beschadigd en uit balans zijn, kunnen de gevolgen voor de gezondheid ernstig zijn. De belangrijkste boosdoener is ons supermarktvoedsel dat rijk is aan chemische toevoegingen, suiker, slechte vetten en wat weinig vezels bevat. Andere zijn antibiotica en medicijnen, alcohol, pesticiden en nog een hele belangrijke boosdoener is stress. Ook gluten, lactose en voedingsmiddelen die hoog zijn aan lectinen (een onverteerbaar eiwit dat voorkomt in bonen en nachtschadeplanten zoals pepers), kunnen de darmflora uit balans halen. Gevolg: te veel vijandige darmbacteriën ten overstaande van de vriendelijke darmbacteriën. Het lichaam produceert toxinen (gifstoffen) die het immuunsysteem verzwakken, het darmslijmvlies laat dan allerlei ongewenste stoffen door die het ontstaan van voedselintoleranties, allergieën of ziektes kunnen veroorzaken.

“Alle ziekte begint in de darmen.” – Hippocrates

Delen:

Bekijk ook:

Transformational Cupping

CUPPING AMERSFOORT Laat oud vet, verklevingen, afvalstoffen, ziektes, oud zeer, kwaaltjes, klachten, trauma’s, emoties en cellulite verminderen of verdwijnen.Snel, efficiënt en resultaatgericht Tijdens een behandeling

Lezen »

Ervaringen

WAT ANDEREN ZEGGEN… Check alle recensies over het boek op Trustpilot en lees hieronder de ervaringen in de praktijk ↓ ♡ Laat oud vet, verklevingen, afvalstoffen,

Lezen »